Monday, December 19, 2011

BENNIE RAILPLANE - monorel tahun 30an ??

George Bennie, seorang jurutera dan pencipta, mengumumkan rancangan untuk revolusi baru pengangkutan pada tahun 1921. Bennie kemudian membuat ujian sistem Railplane dalam tempoh sembilan tahun kemudian. Lebih suku batu landasan sidings keretapi dibena di Milngavie berhampiran Glasgow.

Railplane adalah satu bentuk monorel dengan pengangkutan di landasan diatas, dimana ia digantung pada rangka galang keluli dengan roda dibahagian depan dan belakang. Pengangkutan itu didorong oleh kipas pesawat hadapan dan belakang,  dijana mengunakan kuasa elektrik secara langsung dari landasan atau enjin petrol. Sistem hentian pula berada pada roda atas serta pusingan kipas yang berlawanan. landasan tegar di bawah bahagian pengangkutan pula menghalang ia dari bergoyang.

Shin Kicking - sukan aneh dari England

Shin kicking , juga dikenali sebagai purring,adalah satu sukan tempur yang melibatkan dua peserta yang cuba menendang antara satu sama lain pada bahagian tulang kering untuk memaksa lawan mereka ke tanah. Ia telah digambarkan sebagai seni mempertahankan diri Inggeris. 

Berasal di England pada awal abad ke-17, dan merupakan salah satu peristiwa yang paling popular di Cotswold Olimpick Permainan sehingga permainan yang berakhir pada 1850-an. Juga menjadi hobi yang popular di kalangan pelombong Cornish. 

sejarah larian maraton

Maraton
Sukan marathon adalah sukan tertua dalam sejarah Olimpik purba. Acara marathon bermula pada tahun 490 SM, apabila seorang askar Greek berlari membawa berita kemenangan dari medan peperangan Marathon ke Athens, yang mana jaraknya sejauh 26 batu, iaitu bersamaan 41.8 kilometer.

Sejarah
Apabila Sukan Olimpik moden bermula di Athens pada tahun 1896, marathon adalah acara paling ditunggu-tunggukan oleh peserta dan para peminatnya. Seramai 17 orang atlet telah mengambil bahagian dalam acara tersebut.

makanan tradisi yang meloyakan di dunia.

Mungkin bagi yang biasa merasainya. ia dalah makanan yang enak. namun bagi meraka yang pertama kali menjumpainya. ia adalah makanan yang meloyakan.

Escamoles adalah larva semut Liometopum genus, yang popular di maxico. Dalam beberapa bentuk masakan Mexico, escamoles dianggap makanan istimewa dan kadang-kadang dirujuk sebagai "kaviar serangga".ia  mempunyai keju kotej - yang rasanya konsisten seperti mentega, namun ianya dikata sedikit pedas


sejarah di sebalik ilutrasi Guy Fawkes

Ramai yang sudah tahu akan kehujudan kumpulan anonymous yang megunakan  ilutrasi Guy Fawkes. kini menjadi ikutan ramai dan terus diguna malah ilutrasi ini di gubah menjadi topeng unutk kegunaan demotrasi menentang pelbagai isu berkaitan pengondaman. tetapi ramai yang tidak tahu siapakah yang menciptanya dan apakah tujuan asal ilutrasi ini di olah.

facebook
fun page