Thursday, December 1, 2011

Carrier IQ - rootkit pada android

Seorang penyelidik keselamatan yang menyiarkan  video di laman youtiub menceritakan  perisian tersembunyi yang dipasang pada telefon pintar, dimana ia mengintip   log butiran-butiran mengenai aktiviti pengguna '.

Dalam video selama 17 minit Hantar Isnin di YouTube, Trevor Eckhart menunjukkan bagaimana perisian yang dikenali sebagai IQ Carrier memasuki setiap mesej teks, carian Google dan nombor telefon yang ditaip ke atas pelbagai jenis telefon pintar - termasuk HTC, Blackberry, Nokia ,dan lain-lain seterusnya melaporkan kepada pengeluar telefon mudah alih.

jambatan runtuh di Indonesia.

Tujuh hari lalu(24/7/2011) sebuah jambatan (Kutai Kartanegara) di kalimantan timur Indonesia runtuh mengorbankan 11 orang,  39 yang lain mengalami kederaan ringan dan 34 yang lain masih hilang. jambatan sepanjang 710 meter yang menyambungkan Kota Tenggarong dan Tenggarong seberang ialah laluan utama yang merentasi sungai mahakam bagi penduduk setempat. Ia dilaporkan runtuh sekitar jam 6.15 petang di wakru banyak kenderaan berada di atasnya. 6 Tempat Boleh Mengumpat - di haruskan dan tidak berdosa.

6 Tempat Boleh MengumpatFirman Allah dalam ayat 12 surah al-Hujurat :
…..وَلاَ يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ……..


    Maksudnya : …dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya.

mendaftar untuk mengundi - perlukah kita di paksa???

sebagai rakyat malaysia. kita berhak untuk memilih pemerintah tanpa paksaan. tetapi ada segelintir yang lupa akan tanggung jawap meraka yang menentukan masa depan kita sendiri. kerajaan yang ada tidak pernah memaksa kita untuk memilih mereka. dan kita berhak untuk memilih mana-mana calon. apa yang di buat sekarang ialah memastikan semua rakyat yang sudah layak mengundi mendaftar. sesunguhnya tiada paksaan.tetapi itu tanggung jawab.
ada satu cara untuk kita boleh lakuakan untuk membuka mata. atau membuka hati. maklum la selama ini anti kerajaan. sedangkan mendaftar itu perlu.. bagai mana???????TIDAK PERLU KLIK. ANDA RUGI MASA. ANDA ANTI KERAJAAN. ANDA TIDAK MENDAFTAR MAKA DENGAN MUDAH PEMERINTAH YANG ADA MENANG

BETUL TAK SEBENARNYA ADA CARA PAKSA RELA UNTUK MENDAFTAR???

Pulau buatan Dubai 'world islands' mula tengelam

Tahukah anda pulau yang dikatakan akan menjadi kebanggaan dubai selepas pulau "palma island" kini semakin ditengelami air..

gambaran world islands semasa perancangan

Apabila projek itu telah dilancarkan pada tahun 2003, adalah diharapkan bahawa selebriti dan jutawan akan membeli 300 pulau, yang membentuk peta dunia. Angelina Jolie dan Brad Pitt telah berkata mereka telah  memikirkan untuk  membeli Ethiopia.
facebook
fun page