Sunday, December 4, 2011

cacing guinea - wabak sejak zaman mesir purba

Cacing ini asalnya sangat kecil, larvanya hanya dapat dilihat di bawah microskop dan ia hidup di dalam takungan air, kemudian air itu diminum oleh manusia yang dahaga seterusnya hidup didalam tubuh manusia. mungkin juga anda tidak senang tidak menyedari semasa anda berkumuh dengan air tasik yang tenang anda sudah terteguk sedikit air, dan bersama air itu ialah larva cacing ini. bermulalah kisah wabak cacing  Dracunculiasis yang hingga hari ini masih terdapat di benua Africa yang mana sumber air bersih bertapis adalah suatu nikmat yang tidak tersedia.


beatboxing - muzik dari peti suara.

salam satu malaya. maaf la kali aku nak cerita pasal salah satu muzik yang aku suka dengar..  beatbox.. taktau la kenapa boleh suka dengar sangat... mungkin dulu aku slalu dengar techno. sekarang jarang sikit. umur kot. hehe. 60an 70an dri dlu aku dengar. k-pop?? hahaha.. yang tu bila ada kawan post video kat fb. beatbox sekali dengar dah macam techno. beza dia. bukan dari alat muzik elektronic??
Beatbox merupakan salah satu bentuk seni yang mengfokuskan diri dalam menghasilkan bunyi-bunyi ritmis dan ketukan drum, instrumen musik, maupun tiruan dari bunyi-bunyian lainnya, khususnya suara turntable, melalui alat-alat ucap manusia seperti mulut, lidah, bibir, dan rongga-rongga ucap lainnya. Pemain beatbox atau lebih dikenal dengan beatboxer, mampu mendemonstrasikan segala bentuk bunyi-bunyian dengan handal. Beatbox selalu dikaitkan dengan vokal perkusi maupun dengan multivokalisme. Meskipun pada dasarnya sama, namun secara umum perbedaan Beatbox terletak pada keterkaitannya dengan budaya dan musik Hip Hop[1]. Meski demikian pada prakteknya beatbox juga diterapkan untuk genre musik lainya seperti Rock, Pop, R&B, dan sebagainya.

facebook
fun page