Sunday, November 13, 2011

Picasa v 3.8

 
picasa 3. klik saja gambar untuk ke site rasmi. ianya percuma.

Picasa 3  ialah satu perisian percuma untuk mengedit gambar mengikut kretiviti supaya ia kelihatan menarik untuk dikongsikan bersama. inilah per isian yang aku gunakan. mudah cepat dan pelbagai pilihan mengedit yang boleh di manupulasi untuk menghasilkan gambar yang menarik.bunyi skema pulak ayat atas tu. haha. picasa ni mudah nak digunakan. pelbagai fungsi, yang paling menarik tentulah mengedit gambar. aku pernah edit gambar dari hanset son vivaz dan orang sangka aku guna dlsr untuk gmbar tu. haha menarikan benda ni. kalau kamu seorang bloger dan tak tahu guna picasa ni. sangat rugi. gambar akan nampak lebih ceria dan berkualiti.
 
vedio rasmi dari picasa 3


Ada TIGA menu utama dalam perisian picasa 3 ni
  1. basic fixes
  2. tuning
  3. effects
basic fixes ni lebih kepada asas untuk saiz gambar dan berberapa auto tuning. biasanya kau hanya gunakan crop untuk memotong gambar(kecilkan view) dan menambah teks pada gambar.
tuning pulak untuk manual edit contras pada gambar yang kita edit, kalau gambar gak gelap kita boleh cerahak sampai ke tahap overexposed. hahaha. jadi putih la jawapnya. tetapi pilihan shadow jugak dapat menghasilkan impak menarik bila kita lakukan dengan fill light dan highlights yang bersesuaian.
effecs pula kesan khas yang kita boleh pilih untuk mengedit supaya gambar kita tampak lebih menonjol. pilihan seperti soft focus, sepia, black & white memang selalu menjadi pilihan ramai untuk memberi kelainan pada gambar.. 


satu contoh gambar dari handset sudah di edit dengan picasa 3. tak menarikpun. haha.

bila 3 menu utama edit tu di campur adukan. memang menarik la hasil dia. lihat saja post pertama aku. gambo tu seolah2 ada 3 layer guna cs2. padahal picasa3 jer. lagipun perisian picasa ni ringan dan percuma. haha. cakap jer aku memang tau ni jer. takkan nak edit gambar guna autocad pulak. haha. selamat mencoba. akan di usulkan beberapa gambar kemudian dengan sedikit cerita dan tips untuk picasa 3.

No comments:

Post a Comment

facebook
fun page